Kasa Hareket İşlemleri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ekrana “Kasa Kayıtları” penceresi gelir. Kasa Defterine işlenen kayıtlar şunlardır.

1-     Alış Faturası ve Satış Faturası pencerelerinde, “Durum” hanesi “KAPALI” olarak seçilen faturalar işlenir. Kapalı fatura işlemleri kasaya işlenir.

2-     “Cari Hareket Kayıtları” penceresinde “Hareket Tipi” hanesinde hareket tipi olarak Tahsilat – Tediye – Alış Faturası – Satış Faturası seçeneklerinin seçilmesi ve aynı zamanda “Durum” hanesinde “KAPALI” seçeneğinin seçilerek işlem yapılması ve kaydedilmesiyle, giren ve çıkan paralar kasa defterine işlenir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Köşeleri Yuvarlanmış Dikdörtgen Belirtme Çizgisi: “Cari Hareket Kayıtları” penceresinde tahsilat işleminin kapalı  olarak yapıldığı durumda hesap tahsilat olarak kasaya işlenir. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


3-     Diğer pencerelerden bağımsız olarak doğrudan kasa penceresinden  kasaya giriş ve çıkış işlemleri yapılabilir. Bunun için öncelikle işlem yapılacak günün tarihi seçilir. Tarih seçimi için yapılacak işlemler şu şekildedir.

 

                                 

                                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kayıt girilecek günün tarihi seçildikten sonra,  butonu tıklanır ve ekrana “Yeni Kayıt Girişi” penceresi gelir.

 

GENEL BİLGİLER

 

Giriş Tarihi         : Bu alana, kayıt yapılacak olan günün tarihi seçilir.

İşlem Tipi           : Kasaya yapılacak işlemin türüne göre “Açık” veya “Kapalı” seçenekleri seçilir.

Cari Seç             : Kasaya yapılacak giriş veya çıkış işleminin hesabına işlenecek cari seçilir.

 

 

Alanlar doldurulduktan sonra  butonu tıklanır ve  butonuna basılarak pencere kapatılır ve yapılan işlem hem kasa kayıtlarına hemde carinin hesap hareketlerine aşağıdaki gibi işlenir.

 

 

Köşeleri Yuvarlanmış Dikdörtgen Belirtme Çizgisi: Carinin Hesap Hareketlerine bu şekilde işlenir. 

 

 


Köşeleri Yuvarlanmış Dikdörtgen Belirtme Çizgisi: Kayıt bu şekilde kasa ekranına işlenir.

 

 

 

KASA KAYDINI SİLMEK:

 

Yapılan kaydı silmek veya değiştirmek için;

1- Kasaya doğrudan “Kasa Defteri”nden giriş yapılmış ise silinmek istenilen satır seçilir ve bu pencere üzerinde fare sağ tuş ile tıklanarak “Sil” seçeneğinden  yapılmak istenilen işleme ait seçenek seçilir.

 

Köşeleri Yuvarlanmış Dikdörtgen Belirtme Çizgisi: Seçilen güne ait kayıtların tümü silinmek isteniyor ise bu seçenek seçilir.Köşeleri Yuvarlanmış Dikdörtgen Belirtme Çizgisi: Sadece seçili satır silinmek isteniyor ise bu seçenek seçilir.

 

 

 

Diğer bir yol ise silinecek kayıdı seçip “Kasa Defteri” penceresi üzerindeki  butonunu tıklamaktır.

Bilgiler yanlış girilmiş ve düzeltme işlemi yapılmak isteniyor ise öncelikle belge silinir. Silme işleminden sonra  butonu tıklanır. “Yeni Kayıt Girişi” penceresindeki alanlar doldurularak, yeni kayıt işlemi yapılır.

 

2-Kasaya aktarılan kayıtlar;

a- Alış faturası, Satış Faturası pencerelerinden girilmiş ise öncelikle faturalar iptal edilir. ( Alış Faturasının İptali, Satış Faturasının İptali bölümlerinde ayrıntılı olarak anlatılmıştır.) Faturanın iptalinden sonra kasa penceresine gelinerek iptal edilen faturaya ait belge bulunur ve üzerinde fare sağ tuş ile tıklanarak silme işlemi gerçekleştirilir.

b- Kasaya aktarılan kayıtlar;  Cari Hareketler penceresinden Tahsilat, Tediye, Alış Faturası, Satış Faturası olarak girilmiş ise öncelikle Cari Kartından cari seçilerek “Cari hareketleri” penceresine gidilir. Bu pencereden silinmek istenilen kayıt seçilerek fare sağ tuş ile “Sil” butonundan “Seçili Satırı Sil” seçeneği tıklanarak kayıt silinir.  Program buradan kayıt silme esnasında kullanıcıyı uyaracaktır.  Kasa defterinden de bu kaydı silmek ister misiniz ? şeklinde. Eğer evet tıklanırsa otomatik olarak bağlantıda olduğu kasa defterinden aynı kaydın kopyası da otomatik silinmiş olacaktır.

 

KASA KAYITLARI ARAMA İŞLEMLERİ

 

Kasaya aktarılan bir kayıdı bulmak için, hareketlerin görülmek istendiği günün tarihi belirlenir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


KASA HESAPLARININ İZLENMESİ

 

“Kasa Defteri” penceresinin alt kısmında bulunan alandan kasadaki hesaplar görülebilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


KASA KAYITLARININ WORD VE EXCEL PROGRAMLARINA GÖNDERİLMESİ

 

Kasa Defterine girilmiş olan kasa bilgilerinin (Kasa Tarihi, Fiş No, Belge Tipi, Belge Türü, Açıklama, Giren, Çıkan, Grup, Cari Tip vb. Bilgileri) ofis programlarına ( word, excel) aktarılmasıdır. Word ve Excel’e aktarılan bilgiler üzerinde istenilen değişiklikler  (bilgi ekleme, bilgi çıkartma) yapılabilir. Bunun için öncelikle Excel’e aktarılmak istenilen tarih belirlenir ve “Kasa Defteri” penceresinde fare sağ tuş ile tıklanarak “Gönder” seçeneği seçilir. Bilgiler Word, Excel veya Web seçeneklerinden hangisine gönderilmek isteniyor ise o seçenek tıklanır.

 

KASA RAPORLARI

 

Ana pencere üzerinde “Kasa” menüsünden “Raporlar” seçeneği kullanılarak kasa hesapları ile ilgili çok detaylı raporlara ulaşılabilir.

 

 

Kasa menüsünden “Raporlar” seçeneğinden “Günlük Kasa Raporu” bölümü tıklanır. Ekrana gelen “Rapor Seç” penceresinde, rapor alınmak istenilen Rapor tipi ve tarih aralığı seçilir. Sorgula butonu tıklanarak rapor sonucu sağdaki listede görüntülenir. Rapordu doğrudan kağıda yazdırmak gerekirse bu durumda Yazdır butonunu tıklamak gereklidir. Raporu belli kriterlerde almak istenildiğinde rapor ekranının sol tarafında bulunan kriter seçim kısmından kriterler belirlendikten sonra sorgula yada yazdır butonu tıklanmalıdır.

 

 

 

 

 

ÖRNEK KASA RAPORU ÇIKTISI